Streit-Zagonyi Borászat

Kékfrankos Rosé 2020

Évjárat

2020

Szín

Rozé

Típus

Bor

Szőlőfajta

Kékfrankos

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Villány

Alkoholtartalom

12,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

10 C

Maradék cukor

2 g/L

Kékfrankos Rosé

Könnyűlovasság - A délceg hadnagy.
Délceg, fiatal hadnagy, aki arra született, hogy meghódítsa a világot. Jóképű, hódító típus. Vére pezseg... ...meg annak is, aki megkóstolja. Ellenállhatatlan szenvedély fűti. Egy rozé, mely túlmutat a sablonos, gyalogsági rozékon. Vezetésre termett, arra, hogy megmutassa, milyen egy dinamikus, fiatal, a világot megváltani akaró tehetséges bor.

A bor már ránézésre ingereket generál a sötétebb, gyönyörű színével (valahol a lazac és a halvány cseresznyepiros között). Érett gyümölcsösséget, teltséget sugall. Hol málnára, hol cseresznyére, hol pedig eperre emlékeztető aromák vezetik az orrot. A korty pont az adja, amit az illat ígért: telt, érett gyümölcsösséget. A savak helyükön vannak, de nem uralják a bort, ami még kerekebbé teszi a kortyot.
Zamatos, életigenlő bor, melynél egy dologra feltétlenül figyelnünk kell a teraszon, gyorsan fogy... ...ezt kémeink jelezték.

 

És azoknak, akiket érdekelnek a részletek:
A szőlőt kifejezetten rozéra szüreteltük, azaz a teljes érettség előtt szedtük. A zúzás-bogyózás, rövid héjkontakt után a préselést a léelválasztás követte. Horváth János borászunk, az intenzív gyümölcsaromák megőrzése végett, alacsony, 14-18 °C-on erjeszti a kékfrankos mustot.
Dűlő: Városhegy-dűlő, Siklós

Szűzérméért kiált
Ez a rozé – a teltebb korty és a magasabb alkohol miatt is – a „borosabb” karakterű, bővérűbb rozék közé tartozik. Bátran választhatjuk akár egy komolyabb hús mellé is, egy bárány vagy szűzérme biztosan hálás lenne érte. Telt gyümölcsössége arra is alkalmassá teszi, hogy gyümölcsös húsok mellé kínáljuk. Sajtban egy Comté, egy dolce Gorgonzola vagy egy Pecorino is jó választás lehet.

Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 10-12 °C, de nyári kánikulában akár megkóstolhatjuk 8-10 °C-on is.

Akár egy klasszikus tulipán formájú pohárban, akár egy vörösboros kehelyben is érvényesül.

  • Friss
  • Epres
  • Málnás
  • Salátához
  • Kerti partis
  • Teraszon
  • Napsütés
  • Cseverészés közben

1 950 Ft

Egységár: 2 600 Ft/L

Rendelhető
  • Friss
  • Epres
  • Málnás
  • Salátához
  • Kerti partis
  • Teraszon
  • Napsütés
  • Cseverészés közben

Kékfrankos Rosé

Könnyűlovasság - A délceg hadnagy.
Délceg, fiatal hadnagy, aki arra született, hogy meghódítsa a világot. Jóképű, hódító típus. Vére pezseg... ...meg annak is, aki megkóstolja. Ellenállhatatlan szenvedély fűti. Egy rozé, mely túlmutat a sablonos, gyalogsági rozékon. Vezetésre termett, arra, hogy megmutassa, milyen egy dinamikus, fiatal, a világot megváltani akaró tehetséges bor.

A bor már ránézésre ingereket generál a sötétebb, gyönyörű színével (valahol a lazac és a halvány cseresznyepiros között). Érett gyümölcsösséget, teltséget sugall. Hol málnára, hol cseresznyére, hol pedig eperre emlékeztető aromák vezetik az orrot. A korty pont az adja, amit az illat ígért: telt, érett gyümölcsösséget. A savak helyükön vannak, de nem uralják a bort, ami még kerekebbé teszi a kortyot.
Zamatos, életigenlő bor, melynél egy dologra feltétlenül figyelnünk kell a teraszon, gyorsan fogy... ...ezt kémeink jelezték.

 

És azoknak, akiket érdekelnek a részletek:
A szőlőt kifejezetten rozéra szüreteltük, azaz a teljes érettség előtt szedtük. A zúzás-bogyózás, rövid héjkontakt után a préselést a léelválasztás követte. Horváth János borászunk, az intenzív gyümölcsaromák megőrzése végett, alacsony, 14-18 °C-on erjeszti a kékfrankos mustot.
Dűlő: Városhegy-dűlő, Siklós

Szűzérméért kiált
Ez a rozé – a teltebb korty és a magasabb alkohol miatt is – a „borosabb” karakterű, bővérűbb rozék közé tartozik. Bátran választhatjuk akár egy komolyabb hús mellé is, egy bárány vagy szűzérme biztosan hálás lenne érte. Telt gyümölcsössége arra is alkalmassá teszi, hogy gyümölcsös húsok mellé kínáljuk. Sajtban egy Comté, egy dolce Gorgonzola vagy egy Pecorino is jó választás lehet.

Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 10-12 °C, de nyári kánikulában akár megkóstolhatjuk 8-10 °C-on is.

Akár egy klasszikus tulipán formájú pohárban, akár egy vörösboros kehelyben is érvényesül.

Az évjáratról

Egyelőre nehezen megítélhető évjárat, ahol korán sikerült szüretelni, és a nagyobb nyári esőzések nem károsították a termést, még akár kiváló borok is születhetnek. Általánosságban véve viszont a csapadékos ősz nem könnyítette meg az optimális szüretet.

Kékfrankos

Osztrák-magyar eredetű kékszőlőfajta, bora általában közepes testű, kifejezett savérzetű, cseresznyés-meggyes ízvilágú. Sokáig összetévesztették a gamay-val, helyenként a pinot noir-ral, innen erednek a Burgundiára utaló hasonnevei. Jelenleg a legnagyobb területen művelt szőlőfajtánk, valamivel több mint hétezer hektáron terem.