Streit-Zagonyi Borászat

Kékfrankos 2016

Évjárat

2016

Szín

Vörös

Típus

Bor

Szőlőfajta

Kékfrankos

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Villány

Alkoholtartalom

14 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

14 C

Maradék cukor

1 g/L

Kékfrankos
Nehéztüzérség - Az ezredes
Újabb hős született Villányban. Elegáns katona Ő, kék uniformisban. Feszes, erős, egyenesvonalú. Határozott, mégis ízig-vérig finom lelkű. Kidolgozott idomaira bőrként feszül a kék kabát. Erőt sugall, mégsem tolakodó. Elegáns ezredes Ő, intelligens, kifinomult és tekintélyt parancsoló.

Érett gyümölcsökkel, édesfűszerekkel kecsegtet. Elegáns, erőteljes, mégis kifinomult, részletekben gazdag vörösbor. Érett cseresznye, málna, frissen őrölt fekete bors, édesfűszerek. Telt, de nem nehézkes. Az érettség mellett szépen megmaradtak a fajtára jellemző, lendületet adó savak. Utóíze hosszan megmarad, gyümölcsökkel és fűszerekkel búcsúzik.

 

És azoknak, akiket érdekelnek a részletek:

A pincészet legfontosabb borai az érlelhető, nagyobb testű, gazdag vörösborok. Függetlenül attól, hogy cabernet franc-ról, merlot-ról, cabernet sauvignon-ról vagy kékfrankosról van szó, teljes érettségben, 3,5 PH mellett szedjük a szőlőt. A 2-3 napos héjkontakt után – fajtától és évjárattól függően – 23-28 °C-on megy végbe az alkoholos erjedés.
Az almasav-bontást tartályban végzi borászunk. Ezután kerülhet hordóba, érlelésre a bor. Az, hogy milyen hordót választ borászunk – első vagy másod töltésű, M vagy M+ pörkölésű -, elsősorban az adott évjárat karaktere határozza meg. 
Sokrétű, izgalmas borokat adó fajta, mely igazi otthonra lelt a Villányban.
Teljes érésben szedjük, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni belőle. Elegáns, rengeteg szétszálazható réteggel. Jó érlelhető. Pincészetünk alapfilozófiájához tartozik, hogy akkor lépünk piacra egy borral, ha már azt érezzük, hogy valóban méltó. Akár 2-3 évig is érleljük nagy vörösborainkat, hogy még teljesebb élmény kínálhassunk.

Csak egyre tudunk gondolni...
Rengeteg ételhez el tudnánk képzelni kékfrankosunkat, de még sem bújhatunk ki farkas bőrünkből, csak az a fantasztikus rózsaszínre sütött bárányborda jár az eszünkben. Természetesen rozmaringgal sütve...
Sajtban egy Edami, egy Comté is működhet, de azért próbáljuk ki egy kis Grana padano-val is.

Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 14-16 °C.
Érdemes nagyobb méretű, Bordeaux-i pohárból kóstolni.

  • Vörös húsokhoz

3 800 Ft

Egységár: 5 067 Ft/L

Rendelhető
  • Vörös húsokhoz

Kékfrankos
Nehéztüzérség - Az ezredes
Újabb hős született Villányban. Elegáns katona Ő, kék uniformisban. Feszes, erős, egyenesvonalú. Határozott, mégis ízig-vérig finom lelkű. Kidolgozott idomaira bőrként feszül a kék kabát. Erőt sugall, mégsem tolakodó. Elegáns ezredes Ő, intelligens, kifinomult és tekintélyt parancsoló.

Érett gyümölcsökkel, édesfűszerekkel kecsegtet. Elegáns, erőteljes, mégis kifinomult, részletekben gazdag vörösbor. Érett cseresznye, málna, frissen őrölt fekete bors, édesfűszerek. Telt, de nem nehézkes. Az érettség mellett szépen megmaradtak a fajtára jellemző, lendületet adó savak. Utóíze hosszan megmarad, gyümölcsökkel és fűszerekkel búcsúzik.

 

És azoknak, akiket érdekelnek a részletek:

A pincészet legfontosabb borai az érlelhető, nagyobb testű, gazdag vörösborok. Függetlenül attól, hogy cabernet franc-ról, merlot-ról, cabernet sauvignon-ról vagy kékfrankosról van szó, teljes érettségben, 3,5 PH mellett szedjük a szőlőt. A 2-3 napos héjkontakt után – fajtától és évjárattól függően – 23-28 °C-on megy végbe az alkoholos erjedés.
Az almasav-bontást tartályban végzi borászunk. Ezután kerülhet hordóba, érlelésre a bor. Az, hogy milyen hordót választ borászunk – első vagy másod töltésű, M vagy M+ pörkölésű -, elsősorban az adott évjárat karaktere határozza meg. 
Sokrétű, izgalmas borokat adó fajta, mely igazi otthonra lelt a Villányban.
Teljes érésben szedjük, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni belőle. Elegáns, rengeteg szétszálazható réteggel. Jó érlelhető. Pincészetünk alapfilozófiájához tartozik, hogy akkor lépünk piacra egy borral, ha már azt érezzük, hogy valóban méltó. Akár 2-3 évig is érleljük nagy vörösborainkat, hogy még teljesebb élmény kínálhassunk.

Csak egyre tudunk gondolni...
Rengeteg ételhez el tudnánk képzelni kékfrankosunkat, de még sem bújhatunk ki farkas bőrünkből, csak az a fantasztikus rózsaszínre sütött bárányborda jár az eszünkben. Természetesen rozmaringgal sütve...
Sajtban egy Edami, egy Comté is működhet, de azért próbáljuk ki egy kis Grana padano-val is.

Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 14-16 °C.
Érdemes nagyobb méretű, Bordeaux-i pohárból kóstolni.

Az évjáratról

Mérsékeltnek mondható, és relatíve (különösen a nyári hónapokban) esős volt 2016, a szüreti időpont megválasztásán, illetve a fürtválogatáson nagyon sok múlott. A napos szeptemberrel korán kezdődő indiánnyár hozta vissza a reményt, így főleg a késői érésű fajták között sok elegáns, a megszokottnál talán karcsúbb, de örömteli tétel akad.

Kékfrankos

Osztrák-magyar eredetű kékszőlőfajta, bora általában közepes testű, kifejezett savérzetű, cseresznyés-meggyes ízvilágú. Sokáig összetévesztették a gamay-val, helyenként a pinot noir-ral, innen erednek a Burgundiára utaló hasonnevei. Jelenleg a legnagyobb területen művelt szőlőfajtánk, valamivel több mint hétezer hektáron terem.