Streit-Zagonyi Borászat

Merlot 2016

Évjárat

2016

Szín

Vörös

Típus

Bor

Szőlőfajta

Merlot

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Villány

Alkoholtartalom

14 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

14 C

Maradék cukor

1 g/L

Merlot ’16 Streit-Zagonyi Villány

 

Nehéztüzérség - A diplomata.
Mondhatnánk, az egyensúly a képletben. Minden évben megbízhatóan adja a prémium alapanyagot. Bizonyos évjáratokban pedig olyan mélységet, tömörséget és nagyságot mutat, amit kevés fajta tud. Egyfelől, szinte már félelmetes erőt mutat, de ezt olyan selymesen bársonyosan elegáns formában teszi, hogy szinte elolvadunk tőle. Kisugárzása, charm-ja van ennek a bornak. Egyszerűen olyan nyelvet beszél, amelyet mindenki megérthet, aki vágyik a harmonikus, lekerekedett és bársonyos élményekre.

 

Illatban már sejteti, hogy sűrű, tartalmas bor került a poharunkba. Érett fekete és piros bogyósgyümölcsökre emlékeztető aromák adják a fő motívumot, melyet a hordó édesfűszerei és a csokoládé, mint ornamentika tesznek gazdaggá, sokrétűvé és szerethetővé. Egy igazán meleg karakterű vörösbor Villányból

 

És azoknak, akiket érdekelnek a részletek:

A pincészet legfontosabb borai az érlelhető, nagyobb testű, gazdag vörösborok. Függetlenül attól, hogy cabernet franc-ról, merlot-ról, cabernet sauvignon-ról vagy kékfrankosról van szó, teljes érettségben, 3,5 PH mellett szedjük a szőlőt. A 2-3 napos héjkontakt után – fajtától és évjárattól függően – 23-28 °C-on megy végbe az alkoholos erjedés. 
Az almasav-bontást tartályban végzi borászunk. Ezután kerülhet hordóba, érlelésre a bor. Az, hogy milyen hordót választ borászunk – első töltésű, M vagy M+ pörkölésű -, elsősorban az adott évjárat karaktere határozza meg.  

A merlot fontos fajta Villányban. Többen a csúcsborukat készítik belőle. Nálunk is fontos helye van. Kiváló évjáratokban komoly alapanyagot ad, amelyből egy nagy testű, sűrű és gyakran behízelgő karakterű bor készül.

Komplex, izgalmas ételre vágyik

Ha bor-étel párosításban gondolkodunk, egy fűszeres, komplex étel dukál hozzá, például egy Boeuf bourguignon. Marhából és vadhúsból készült ételek tökéletes társa. A desszertnél se feledkezzünk meg a merlot-ról, egy cukorban visszafogott, csokis piskóta tökéletes társa lehet.

 

Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 14-16 °C. 
Érdemes nagyobb méretű, Bordeaux-i pohárból kóstolni.

  • Vörös húsokhoz
  • Testes
  • Feketebogyós
  • Hosszú utóíz
  • Jó savszerkezetű
  • Elegáns
  • Hordós érlelési jegyek
  • Határozott
  • Fajtajelleges

12 000 Ft

Egységár: 16 000 Ft/L

Rendelhető
  • Vörös húsokhoz
  • Testes
  • Feketebogyós
  • Hosszú utóíz
  • Jó savszerkezetű
  • Elegáns
  • Hordós érlelési jegyek
  • Határozott
  • Fajtajelleges

Merlot ’16 Streit-Zagonyi Villány

 

Nehéztüzérség - A diplomata.
Mondhatnánk, az egyensúly a képletben. Minden évben megbízhatóan adja a prémium alapanyagot. Bizonyos évjáratokban pedig olyan mélységet, tömörséget és nagyságot mutat, amit kevés fajta tud. Egyfelől, szinte már félelmetes erőt mutat, de ezt olyan selymesen bársonyosan elegáns formában teszi, hogy szinte elolvadunk tőle. Kisugárzása, charm-ja van ennek a bornak. Egyszerűen olyan nyelvet beszél, amelyet mindenki megérthet, aki vágyik a harmonikus, lekerekedett és bársonyos élményekre.

 

Illatban már sejteti, hogy sűrű, tartalmas bor került a poharunkba. Érett fekete és piros bogyósgyümölcsökre emlékeztető aromák adják a fő motívumot, melyet a hordó édesfűszerei és a csokoládé, mint ornamentika tesznek gazdaggá, sokrétűvé és szerethetővé. Egy igazán meleg karakterű vörösbor Villányból

 

És azoknak, akiket érdekelnek a részletek:

A pincészet legfontosabb borai az érlelhető, nagyobb testű, gazdag vörösborok. Függetlenül attól, hogy cabernet franc-ról, merlot-ról, cabernet sauvignon-ról vagy kékfrankosról van szó, teljes érettségben, 3,5 PH mellett szedjük a szőlőt. A 2-3 napos héjkontakt után – fajtától és évjárattól függően – 23-28 °C-on megy végbe az alkoholos erjedés. 
Az almasav-bontást tartályban végzi borászunk. Ezután kerülhet hordóba, érlelésre a bor. Az, hogy milyen hordót választ borászunk – első töltésű, M vagy M+ pörkölésű -, elsősorban az adott évjárat karaktere határozza meg.  

A merlot fontos fajta Villányban. Többen a csúcsborukat készítik belőle. Nálunk is fontos helye van. Kiváló évjáratokban komoly alapanyagot ad, amelyből egy nagy testű, sűrű és gyakran behízelgő karakterű bor készül.

Komplex, izgalmas ételre vágyik

Ha bor-étel párosításban gondolkodunk, egy fűszeres, komplex étel dukál hozzá, például egy Boeuf bourguignon. Marhából és vadhúsból készült ételek tökéletes társa. A desszertnél se feledkezzünk meg a merlot-ról, egy cukorban visszafogott, csokis piskóta tökéletes társa lehet.

 

Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 14-16 °C. 
Érdemes nagyobb méretű, Bordeaux-i pohárból kóstolni.

Az évjáratról

Mérsékeltnek mondható, és relatíve (különösen a nyári hónapokban) esős volt 2016, a szüreti időpont megválasztásán, illetve a fürtválogatáson nagyon sok múlott. A napos szeptemberrel korán kezdődő indiánnyár hozta vissza a reményt, így főleg a késői érésű fajták között sok elegáns, a megszokottnál talán karcsúbb, de örömteli tétel akad.

Merlot

Világfajta, az egyik „legengedelmesebb” kékszőlő: könnyű, savhangsúlyos sillert, és testes, tanningazdag, lekvárosan sűrű bort egyaránt lehet belőle készíteni a hozamkorlátozás, termőhely függvényében. Fajtajellege leginkább piros gyümölcsökben (eper, málna, szamóca) jelenik meg. A cabernet franc az egyik őse, magyarországi termőterülete kb. 2000 ha.